Статии, полезни съвети за здрави и бели зъби, и красива усмивка

Фасетите? Какво представляват?

февруари 24th, 2012   •   Коментарите са изключени   

Фасетите са тънки „люспи”, които имат за цел да покрият външната повърхност на предните зъби. Фасетите могат да бъдат изработени от композитен материал /фотополимер/ или от порцелан. С най-добри естетически качества са порцелановите фасети, като те са и значително по-здрави и с годините не променят цвета си.

Какви проблеми могат да се решат с поставянето на фасети?

Ако имате изтриване на емайла, множество пломби по предните зъби, разстояния между зъбите, които бихте искали да скриете, счупени зъби, силно оцветени зъби, леко завъртяни, т.е. неправилно разположени зъби в зъбната редица и т.н. може би най-доброто решение за естетично възстановяване на предните ви зъби е изработването на порцеланови фасети и тяхното трайно циментиране върху зъбната повърхност.

Изработването на фасетите започва със снемане на предварителни отпечатъци от зъбите на пациента. След това зъботехника моделира бъдещите фасети от восък върху гипсов модел. Пациента преценява, дали харесва формата и големината на бъдещите фасети. Стоматолога може да изработи от пластмаса в устата на пациента фасети, които са копие на зъботехническия модел, по този начин човек може да види как би изглеждал след промяната на зъбите, ако има забележки и предпочитания да ги сподели. Тези пластмасови фасети се свалят много лесно, единствената им цел е пациента да може се види.

За поставянето на фасети е необходимо минимално изпиляване на външната зъбна повърхност, понякога и малко от режещите ръбове на зъбите. Фасетите са изключително тънки – от порядъка на 0,5 – 0,7 мм, което означава, че е необходимо подобно по дебелина изпиляване на зъбите. За сравнение при изпиляване на зъб за коронка на места е необходимо да се осигури доста повече място и зъба се изпилява в по-голяма степен – 2 мм.

При подготовката на зъба /зъбите/ за фасети, задължително се оформя прагче на нивото или под нивото на венеца, така че фасетата точно да прилегне върху повърхността на зъба и да няма никакви ръбове извън контура на зъба, които да дразнят венците, да задържат плака и по този начин да способстват за развитието на възпалителен процес – гингивит.

Фасетите са най-доброто решение за възстановяване на предни зъби, най-добре биологично поносими са от тъканите и с тях може да се постигне изключително добра естетика във фронта. Също така показват много голяма здравина.

Има и фасети, които се изработват върху неизпилени зъби, те са още по-тънки, но са много малко случаите, при които този метод може да се приложи. Обикновено се налага минимално изпиляване.

След изпиляването се взима отпечатък с висок клас отпечатъчни материали и зъботехника изработва фасетите в зъботехническата лабораторията. Има различни методи за изработване на фасети, това е предмет на решение на стоматолога точно по коя система да бъдат изработени фасетите.

От времето на взимане на отпечатък до поставянето на фасетите в устата, пациента носи временни фасети, изработени от пластмаса.

В кои случаи е противопоказано да се поставят фасети?

Ако страдате от бруксизъм – бруксизмът е състояние, при което човек несъзнателно скърца със зъби, най-вече в съня си, или пък стиска силно зъби докато работи. Често много хора дори не знаят, че имат този навик и при преглед от зъболекар се установява сериозно изтриване на зъбните повърхности и режещите ръбове на предните зъби. Този вреден навик може да доведе но счупване или отлепване на фасета. Въпреки това противопоказание, според някои колеги и в такива случаи могат да се поставят фасети, но на пациента задължително му се изработва силиконова шина, която да носи през нощта.

Има и други вредни навици, които могат да доведат до счупване на фасета, те задължително трябва да бъдат установени от стоматолога преди лечението. Понякога хората успяват да си счупят и собствен зъб при такива състояния и това обикновено си личи при прегледа.

Фасети не бива да се поставят и при булимици, хора, които предизвикват повръщане след хранене за да не напълнеят. Високата киселинност, с каквато е стомашното съдържимо, унищожава емайла.

Няма ограничение във възрастта за поставяне на фасети. Много често се случва деца да си счупят преден зъб при падане или игра. Ако зъба е напълно израстнал може да се възстанови с фасета. Такива счупвания много често засягат доста голяма част от зъба и друг материал, например фотополимер, просто не може да се задържи на такава повърхност, съответно не може достатъчно успешно да се изгради счупен зъб с фотополимер.

Възстановянането на предни зъби с фасети е вече рутинна практика в България. До преди няколко години малко стоматолози и зъботехници изработваха фасети, но днес почти навсякъде това се прави. Изисква се прецизна работа и на стоматолога и на зъботехника, качествени материали и много време, но усилията си струват – естетиката, която може да се постигне с поставянето на фасети е изключителна.

Коронка? Кога и на каква цена?

февруари 17th, 2012   •   Коментарите са изключени   

Ако имате силно разрушен зъб, от който са останали малка част от стените му, изграждането му с пломба не е достатъчно надеждно. Получава се огромна пломба, която почти няма на какво да се задържи. Такива пломби често падат или се чупят. По-неприятното е, и с повече усложнения разбира се, когато се счупи стена от зъб. Много често това се случва при умъртвявани зъби, като понякога счупването обхваща и корена на зъба. За съжаление перспективите за един такъв зъб не са добри. Това, което е препоръчително да се направи още преди да настъпи счупване на стена от зъб или стена и пломба е „обличането” на зъба с коронка.

Коронката защитава зъба от счупвания, замества изцяло липсващите части от него, влиза в правилни съотношения с останалите зъби. Така този рисков зъб започва да функционира нормално и живота му се удължава значително.

Има и много други случаи, при които се налага поставянето на коронка. По естетически съображения пациента може да пожелае поставянето на коронка/и върху зъби, които са потъмнели или променили цвета си, вследствие на кореново лечение.

Стоматологът може да прецени достатъчно добре, кой зъб се нуждае от обличане с коронка и да препоръча на своите пациенти.

В някои страни обличането на зъби след кореново лечение е задължително.

За да се изработи и постави коронка се налага зъбът първо да бъде изпилен. По този начин се осигурява необходимото място за коронката спрямо околните зъби. Получава се т.нар. „пънче”, което представлява умален вид на зъба. Взима се отпечатък, определя се цвят и след това мярката /отпечатъците/ се изпращат в зъботехническата лаборатория.

Коронката представлява изкуствено изработен зъб в зъботехническата лаборатория, който след това се циментира върху изпиления зъб на пациента. Коронките могат да бъдат изработени от различни материали – пластмаса, метал, метал и пластмаса, метал и керамика, благородна сплав и керамика, само керамика, цирконий и керамика и др.

Коронките от пластмаса обикновено се използват за кратко време и се наричат „временни” коронки. Те могат да се изработят от зъботехника, но също така лекуващия зъболекар може сам да ги направи в кабинета. Целта на тези коронки е да се покрие изпиления зъб, пациента да може спокойно да се храни и усмихва, докато се изчаква изработването на постоянната коронка. Също така е много важно да не се травмира венеца и той да не промени положението си спрямо зъба.

Най-често в практиката се налага изработването на метало-керамични коронки. Те представляват съчетание от два материала – метал и керамика. Металът се поставя за здравина от вътрешната страна на коронката и върху него се нанася керамиката. Тя се изпича в специални пещи в зъботехническата лаборатория на много високи градуси, накрая се изрисуват нюансите в цветовете на зъба и се поставя гланц. Така приготвената коронка след проба/и се поставя в устата на пациента. Метало-керамичните коронки имат голяма здравина и доста добра естетика.

В днешно време хората имат много по-високи изисквания за естетика. Ето защо се внедряват все нови и нови технологии в изработването на коронки, които да се доближат максимално до естествените зъби, т.е. по нищо да не си личи, че човек има изкуствен зъб в устата си. Едни от най-добрите възможности за естетично възстановяване на зъбите дават изцяло керамичните коронки. Те се изработват само от порцелан, който има достатъчна здравина като емайла на зъбите, съчетава прозрачността и нюансите на цветовете на естествените зъби. Порцеланови коронки се изработват по различни системи, като стоматолога преценява точно коя система ще е най-подходяща в дадения случай.

Изцяло керамични коронки се поставят най-вече във фронталната област, поради необходимостта от перфектна естетика. Изисква се по-специално изпиляване на зъбите, задължително използването на по-висок клас отпечатъчни материали и разбира се много добър зъботехник.

С керамични коронки могат да се коригират някои малки дефекти в подреждането на зъбите в зъбната редица. Разбира се сериозни корекции на такива зъби е много трудно или невъзможно да бъдат направени без намесата на ортодонт и провеждане на ортодонтско лечение.

Цената на коронките зависи от изключително много фактори, затова бихме ви посъветвали да си запишете час за преглед при д-р Данова, която ще изготви подробна оценка на състоянието Ви и ще обсъдите различни ценови решения.

Сладки врагове

април 19th, 2011   •   Коментарите са изключени   

Кафе с бисквитка, шоколадово десертче за повече енергия – захарните удоволствия отдавна са се превърнали в своеобразен ритуал, запазената глътка въздух в не толкова сладкото ни ежедневие.

Поглъщайки поредното парченце шоколад, рядко се замисляме, че така доставяме удоволствие не само на себе си, но и на постоянните си гости – микробите. Бактериите Streptococcus sanguis, Streptococcus mutans например поглъщат въглехидратите с не по-малко удоволствие от самите нас. Те очакват лакомствата, удобно настанени в плаката, която пък се образува от непочистени хранителни остатъци.

А резултатът от обменните процеси на микробите е най-лошото, което може да се случи на зъбния емайл – получената киселина разяжда емайла, предизвиква образуването на кариеси и възпаление на венците. С времето може да доведе и до по-сериозни проблеми, сред които загубата на зъб съвсем не е изключение.

Флуоридите – нашата защита от кариес

април 19th, 2011   •   Коментарите са изключени   

През последните години се промени разбирането за множество заболявания и възможността те да бъдат избегнати. Особено голямо внимание се обръща на профилактиката във всяка една област на медицината.

Стоматологията не прави изключение. Многобройни са доказателствата за причините, които водят до поява на кариес и пародонтални заболявания. И в двата случая се касае за бактерии, които чрез своята жизнена дейност водят до възпаления на венците и отнемане на калция от емайла на зъбите – в крайна сметка до поява на кариес. Усилията на всеки един човек трябва да бъдат насочени към щателното отстраняване на зъбната плака, което води до редукция на зъбния кариес и добро здраве на пародонта.
Съвременната индустрия предлага на пазара голямо разнообразие от оралнохигиенни средства и индивидуалният избор следва да се направи с активното участие на стоматолога. Доброто ниво на устна хигиена се постига със съвместно усилие на стоматолога и на пациента.
Най-често се използват четката и пастата за миене на зъбите. Целта е премахване на хранителните остатъци, премахване и забавяне формирането на зъбна плака, осигуряване свежест на устата и дъха, повишаване устойчивостта на меките тъкани в устната кухина спрямо патогенните причинители, подпомагане оздравителния ефект при лечението на оралните заболявания, доставяне на достатъчно минерали за зъбите.
Съвременните изисквания към пастите за зъби са все по-високи. Създадени са и лечебни пасти, които подпомагат лечението и профилактиката на някои орални заболявания.
Най-общо пастите за зъби могат да бъдат разделени на:

  • хигиенни, профилактични, лечебни
  • абразивни и неабразивни
  • антикариесни, антиплакови, антитартарни, противовъзпалителни
  • хомеопатични (отсъства мента)

В състава на пастите за зъби влизат различни агенти: натриев флуорид, натриев монофлуорофосфат, D-пантенол, азулени, цинков цитрат трихидрат, етерични масла, влагозадържащи агенти, ароматизатори, вода.
Едни от най-често използваните антикариесни агенти са флуоридите – натриев флуорид и натриев монофлуорофосфат, калаен флуорид, амониев флуорид, аминофлуориди.
Първият флуорид, който е използван в пастите за зъби е калаения флуорид, тъй като е можело да се използва съвместно с най-популярния преди време абразив – калциевия фосфат. Калцият обаче инактивира натриевия флуорид, който се смята за най-добрия в световната история на флуоризацията. По-късно производителите на пасти за зъби преминават към използването на натриевия монофлуорофосфат, защото той може да се комбинира с различни абразиви.

Сега най-популярният флуорид в съвременните пасти за зъби е натриевият флуорид, който вече спокойно може да се използва след като за абразив е открит силициевия диоксид.
Кариесът се образува като постепенно се отнемат минерали от емайла и той започва да се руши. Под емайла на зъба се намира дентина, който не е толкова твърд и има пореста структура – състои се от множество каналчета. Когато разрушението достигне дентина, там кариеса се разпространява много по-бързо и засяга голяма част от зъба.
Доказано е, че в началния етап от развитието на кариеса, процедури, които доставят минерали към зъбите са изключително полезни и дори могат да доведат до обратно развитие на кариеса. Разбира се това е възможно в съвсем ранен етап – този на деминерализация на емайла.
Клинично доказана е ролята на флуоридите в заздравяването на зъбния емайл и редукцията на кариеса.

Пастата за зъби Aquafresh Triple Protection например е специално създадена, за да осигури ефективно отделяне на флуорид в слюнката по време на миенето на зъбите. Веднъж освободен в слюнката, активния флуорид въздейства не само върху повърхността на емайла, но прониква и в дълбочина, като спомага за реминерализацията на твърдите зъбни тъкани.

Възпалените венци и бременност

април 19th, 2011   •   Коментарите са изключени   

Основната причина за заболяванията на венците е натрупването на зъбна плака, в която се развиват множество бактерии. Когато възпалението се ограничава до венците, то се нарича гингивит. Ако той не се лекува, преминава в пародонтит. Възпалителният процес се задълбочава и засяга костта и връзките, които придържат зъба към костта.

Животът на всяка жена е изпъстрен с множество промени, някои от които са от особена важност. Сред тях са пубертета, менструацията, бременността и менопаузата. Те се дължат на промени в нивата на половите хормони, като прогестерон и естрогени.

И двата оказват ефект върху пародонталните тъкани и прогресията на пародонталните заболявания /гингивит, пародонтит/. Много бактерии си ги „харесват” и ги „използват” като растежни фактори.

Промените в хормоналните нива при жените могат да причинят повишена възпалителна предразположеност към зъбната плака, резултат от което е гингивита. Той се среща в приблизително 57% от бременните жени. Увеличената възпалителна чувствителност към денталната плака е първата причина за гингивит, който обикновено започва около втория месец на бременността и в повечето случаи изчезва след раждането.

Бременността може да доведе и до пародонтит – дълбоки джобове и загуба на кост около зъбите. Негови следствия могат да бъдат преждевременно раждане (което настъпва преди 37-та седмица) и раждане на бебета с тегло под нормата.

Пародонталната инфекция засяга до 40% от бременните. Пародонталното заболяване може да бъде по–значим фактор за преждевременно раждане и поднормено тегло на новороденото дори от тютюнопушенето и алкохола.

Лечението на пародонталното заболяване по време на бременност е превенция на бъдещи медицински усложнения, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и респираторни инфекции. Оптималният период за прилагане на лечението е вторият триместър на бременността. Процедури, като избелване например, би трябвало да се отложат след бременността.

Лечението на пародонтита намалява инцидентите на преждевременно раждане и бебета с поднормено тегло до 84% при жени с умерен до тежък пародонтит. Лечението се изразява в щателно почистване на плака и зъбен камък, както и заглаждане на откритите в резултат на пародонтита коренови повърхности, за да се отстрани инфектирания цимент.

Консултирането със стоматолог е строго препоръчително.

Освен лечебните процедури специалистите препоръчват редовното използване на медицинската паста за зъби Parodontax®, която е специално разработена за предотвратяване и лечение на гингивит и пародонтит. В Parodontax® се съдържат големи количества минерални соли и екстракти от шест лечебни билки. Поради високото съдържание на минерални соли, Parodontax® неутрализира киселините, които са резултат от жизнената дейност на бактериите. Всяка една от билките има доказано лечебен ефект, чрез който Parodontax® унищожава огромна част от бактериите, укрепва тъканите, има противовъзпалително действие. Медицинската паста предпазва зъбите от развитие на кариес, поради много доброто почистващо и полиращо действие, както и високото съдържание на флуор. Parodontax® доказано помага да се спре кървенето на венците, което е резултат от възпалителния процес.

Според д-р Кенет Кребс, председател на Американската aкадемия по пародонтология, гингивитът, свързан с бременността, е лесен за лечение. Условието е да се започне навреме.

Жените би трябвало да започват бременността си без пародонтална инфекция и затова трябва да бъдат обучавани и мотивирани да поддържат високо ниво на орална хигиена. Ако се диагностицира пародонтална инфекция по време на бременността, лечението трябва да започне колкото е възможно по-скоро, за да се намали рискът от преждевременно раждане и други отклонения.

Как да контролираме зъбната плака?

април 19th, 2011   •   Коментарите са изключени   

През последните две десетилетия коренно се промени подхода към личната орална хигиена. След като категорично вече е доказано, че в основата на пародонталните заболявания стои бактериалната инфекция, усилията са насочени към щателното отстраняване на зъбната плака, което води до редукция на зъбния кариес и добро здраве на пародонта. Съвременната индустрия предлага на пазара голямо разнообразие от оралнохигиенни средства и индивидуалният избор следва да се направи с активното участие на стоматолога. Добрият стандарт на орална хигиена се постига със съвместно усилие на стоматолога и на пациента.
Най-често се използват четката и пастата за миене на зъбите. Целта е премахване на хранителните остатъци, премахване и инхибиране формирането на зъбна плака, осигуряване свежест на устата и дъха, повишаване резистентността на оралните тъкани спрямо патогенните причинители, подпомагане оздравителния ефект при лечението на оралните заболявания.
Съвременните изисквания към пастите за зъби са все по-високи. Създадени са и лечебни пасти, които подпомагат лечението и профилактиката на някои орални заболявания. Най-общо пастите за зъби могат да бъдат разделени на:
- хигиенни, профилактични, лечебни
- абразивни и неабразивни
- антикариесни, антиплакови, антитартарни, противовъзпалителни
- хомеопатични (отсъства мента)

В състава на пастите за зъби влизат различни агенти: натриев флуорид, натриев монофлуорофосфат, D-пантенол, азулени, цинков цитрат трихидрат, етерични масла, влагозадържащи агенти – полиетиленгликол 400, глицерин, сорбит, ксилит, попиленгликол, ароматизатори, вода.
Едни от най-често използваните антикариесни агенти са флуоридите – натриев флуорид и натриев монофлуорофосфат, калаен флуорид, амониев флуорид, аминофлуориди.
Първият флуорид, който е използван в пастите за зъби е калаения флуорид, тъй като е можело да се използва съвместно с най-популярния преди време абразив – калциевия фосфат. Калцият инактивира натриевия флуорид, който се смята за най-добрия в световната история на флуоризацията. По-късно производителите на пасти за зъби преминават към използването на натриевия монофлуорофосфат, защото той може да се комбинира с различни абразиви. Сега най-популярния флуорид в съвременните пасти за зъби е натриевия флуорид, който вече спокойно може да се използва след като за абразив е открит силициевия диоксид.
Клинично доказана е ролята на флуоридите в заздравяването на зъбния емайл и редукция на кариеса. Пастата за зъби Aquafresh Triple Protection например е специално създадена, за да осигури ефективно отделяне на флуорид в слюнката по време на миенето на зъбите. Веднъж освободен в слюнката, активния флуорид въздейства не само върху повърхността на емайла, но прониква и в дълбочина, като спомага за реминерализацията на твърдите зъбни тъкани.