Фасети, Поставяне на зъбни фасети, Фасети цени

Фасетите? Какво представляват?

февруари 24th, 2012   •   Коментарите са изключени   

Фасетите са тънки „люспи”, които имат за цел да покрият външната повърхност на предните зъби. Фасетите могат да бъдат изработени от композитен материал /фотополимер/ или от порцелан. С най-добри естетически качества са порцелановите фасети, като те са и значително по-здрави и с годините не променят цвета си.

Какви проблеми могат да се решат с поставянето на фасети?

Ако имате изтриване на емайла, множество пломби по предните зъби, разстояния между зъбите, които бихте искали да скриете, счупени зъби, силно оцветени зъби, леко завъртяни, т.е. неправилно разположени зъби в зъбната редица и т.н. може би най-доброто решение за естетично възстановяване на предните ви зъби е изработването на порцеланови фасети и тяхното трайно циментиране върху зъбната повърхност.

Изработването на фасетите започва със снемане на предварителни отпечатъци от зъбите на пациента. След това зъботехника моделира бъдещите фасети от восък върху гипсов модел. Пациента преценява, дали харесва формата и големината на бъдещите фасети. Стоматолога може да изработи от пластмаса в устата на пациента фасети, които са копие на зъботехническия модел, по този начин човек може да види как би изглеждал след промяната на зъбите, ако има забележки и предпочитания да ги сподели. Тези пластмасови фасети се свалят много лесно, единствената им цел е пациента да може се види.

За поставянето на фасети е необходимо минимално изпиляване на външната зъбна повърхност, понякога и малко от режещите ръбове на зъбите. Фасетите са изключително тънки – от порядъка на 0,5 – 0,7 мм, което означава, че е необходимо подобно по дебелина изпиляване на зъбите. За сравнение при изпиляване на зъб за коронка на места е необходимо да се осигури доста повече място и зъба се изпилява в по-голяма степен – 2 мм.

При подготовката на зъба /зъбите/ за фасети, задължително се оформя прагче на нивото или под нивото на венеца, така че фасетата точно да прилегне върху повърхността на зъба и да няма никакви ръбове извън контура на зъба, които да дразнят венците, да задържат плака и по този начин да способстват за развитието на възпалителен процес – гингивит.

Фасетите са най-доброто решение за възстановяване на предни зъби, най-добре биологично поносими са от тъканите и с тях може да се постигне изключително добра естетика във фронта. Също така показват много голяма здравина.

Има и фасети, които се изработват върху неизпилени зъби, те са още по-тънки, но са много малко случаите, при които този метод може да се приложи. Обикновено се налага минимално изпиляване.

След изпиляването се взима отпечатък с висок клас отпечатъчни материали и зъботехника изработва фасетите в зъботехническата лабораторията. Има различни методи за изработване на фасети, това е предмет на решение на стоматолога точно по коя система да бъдат изработени фасетите.

От времето на взимане на отпечатък до поставянето на фасетите в устата, пациента носи временни фасети, изработени от пластмаса.

В кои случаи е противопоказано да се поставят фасети?

Ако страдате от бруксизъм – бруксизмът е състояние, при което човек несъзнателно скърца със зъби, най-вече в съня си, или пък стиска силно зъби докато работи. Често много хора дори не знаят, че имат този навик и при преглед от зъболекар се установява сериозно изтриване на зъбните повърхности и режещите ръбове на предните зъби. Този вреден навик може да доведе но счупване или отлепване на фасета. Въпреки това противопоказание, според някои колеги и в такива случаи могат да се поставят фасети, но на пациента задължително му се изработва силиконова шина, която да носи през нощта.

Има и други вредни навици, които могат да доведат до счупване на фасета, те задължително трябва да бъдат установени от стоматолога преди лечението. Понякога хората успяват да си счупят и собствен зъб при такива състояния и това обикновено си личи при прегледа.

Фасети не бива да се поставят и при булимици, хора, които предизвикват повръщане след хранене за да не напълнеят. Високата киселинност, с каквато е стомашното съдържимо, унищожава емайла.

Няма ограничение във възрастта за поставяне на фасети. Много често се случва деца да си счупят преден зъб при падане или игра. Ако зъба е напълно израстнал може да се възстанови с фасета. Такива счупвания много често засягат доста голяма част от зъба и друг материал, например фотополимер, просто не може да се задържи на такава повърхност, съответно не може достатъчно успешно да се изгради счупен зъб с фотополимер.

Възстановянането на предни зъби с фасети е вече рутинна практика в България. До преди няколко години малко стоматолози и зъботехници изработваха фасети, но днес почти навсякъде това се прави. Изисква се прецизна работа и на стоматолога и на зъботехника, качествени материали и много време, но усилията си струват – естетиката, която може да се постигне с поставянето на фасети е изключителна.

Share this article

 Comments are closed.