Коронка, Коронки, Порцеланови и циркониеви коронки - добра цена

Коронка? Кога и на каква цена?

февруари 17th, 2012   •   Коментарите са изключени   

Ако имате силно разрушен зъб, от който са останали малка част от стените му, изграждането му с пломба не е достатъчно надеждно. Получава се огромна пломба, която почти няма на какво да се задържи. Такива пломби често падат или се чупят. По-неприятното е, и с повече усложнения разбира се, когато се счупи стена от зъб. Много често това се случва при умъртвявани зъби, като понякога счупването обхваща и корена на зъба. За съжаление перспективите за един такъв зъб не са добри. Това, което е препоръчително да се направи още преди да настъпи счупване на стена от зъб или стена и пломба е „обличането” на зъба с коронка.

Коронката защитава зъба от счупвания, замества изцяло липсващите части от него, влиза в правилни съотношения с останалите зъби. Така този рисков зъб започва да функционира нормално и живота му се удължава значително.

Има и много други случаи, при които се налага поставянето на коронка. По естетически съображения пациента може да пожелае поставянето на коронка/и върху зъби, които са потъмнели или променили цвета си, вследствие на кореново лечение.

Стоматологът може да прецени достатъчно добре, кой зъб се нуждае от обличане с коронка и да препоръча на своите пациенти.

В някои страни обличането на зъби след кореново лечение е задължително.

За да се изработи и постави коронка се налага зъбът първо да бъде изпилен. По този начин се осигурява необходимото място за коронката спрямо околните зъби. Получава се т.нар. „пънче”, което представлява умален вид на зъба. Взима се отпечатък, определя се цвят и след това мярката /отпечатъците/ се изпращат в зъботехническата лаборатория.

Коронката представлява изкуствено изработен зъб в зъботехническата лаборатория, който след това се циментира върху изпиления зъб на пациента. Коронките могат да бъдат изработени от различни материали – пластмаса, метал, метал и пластмаса, метал и керамика, благородна сплав и керамика, само керамика, цирконий и керамика и др.

Коронките от пластмаса обикновено се използват за кратко време и се наричат „временни” коронки. Те могат да се изработят от зъботехника, но също така лекуващия зъболекар може сам да ги направи в кабинета. Целта на тези коронки е да се покрие изпиления зъб, пациента да може спокойно да се храни и усмихва, докато се изчаква изработването на постоянната коронка. Също така е много важно да не се травмира венеца и той да не промени положението си спрямо зъба.

Най-често в практиката се налага изработването на метало-керамични коронки. Те представляват съчетание от два материала – метал и керамика. Металът се поставя за здравина от вътрешната страна на коронката и върху него се нанася керамиката. Тя се изпича в специални пещи в зъботехническата лаборатория на много високи градуси, накрая се изрисуват нюансите в цветовете на зъба и се поставя гланц. Така приготвената коронка след проба/и се поставя в устата на пациента. Метало-керамичните коронки имат голяма здравина и доста добра естетика.

В днешно време хората имат много по-високи изисквания за естетика. Ето защо се внедряват все нови и нови технологии в изработването на коронки, които да се доближат максимално до естествените зъби, т.е. по нищо да не си личи, че човек има изкуствен зъб в устата си. Едни от най-добрите възможности за естетично възстановяване на зъбите дават изцяло керамичните коронки. Те се изработват само от порцелан, който има достатъчна здравина като емайла на зъбите, съчетава прозрачността и нюансите на цветовете на естествените зъби. Порцеланови коронки се изработват по различни системи, като стоматолога преценява точно коя система ще е най-подходяща в дадения случай.

Изцяло керамични коронки се поставят най-вече във фронталната област, поради необходимостта от перфектна естетика. Изисква се по-специално изпиляване на зъбите, задължително използването на по-висок клас отпечатъчни материали и разбира се много добър зъботехник.

С керамични коронки могат да се коригират някои малки дефекти в подреждането на зъбите в зъбната редица. Разбира се сериозни корекции на такива зъби е много трудно или невъзможно да бъдат направени без намесата на ортодонт и провеждане на ортодонтско лечение.

Цената на коронките зависи от изключително много фактори, затова бихме ви посъветвали да си запишете час за преглед при д-р Данова, която ще изготви подробна оценка на състоянието Ви и ще обсъдите различни ценови решения.

Share this article

 Comments are closed.